4 - 0

AFC 34 (zon)

Mannen, 1, 1e klasse A

15 oktober 2017 14:00

Vorig jaar won DEM thuis van AFC '34 en uit in Alkmaar ging de wedstrijd verloren. Coach Jethro Abram kwam dit seizoen met een team barstensvol zelfvertrouwen naar Beverwijk want de eerste drie duels werden afgetekend gewonnen tegen EDO, AGB en Zeeburgia. Na afloop van he duel tegen DEM vonden de Alkmaarders zichzelf terug op positie 3. De Wijkers waren gestegen naar plek 4.

De wedstrijd werd gespeeld met een jong DEM-team met maar liefst vier 19-jarigen: Daniel Man, Robert Groot, Mehmet Gencer en Jordy Kluft. Aanvoerdert Rik Stals speelde, zoals alle aanvoerders in het voetbal en het hockey in het afgelopen weekend, met een regenboog-aanvoerdersband. Een initiatief om meer aandacht te vragen voor LHBT-ers en hun seksuele geaardheid. Dat we er gewoonweg niet zo ingewikkeld over moeten doen maar elkaar moeten respecteren zoals iedereen is. Mooi initiatief.

Wedstrijd
Dan de wedstrijd. In de 10e minuut begon het feest toen Mehmet Gencer een splijtende pass gaf op de weggesnelde Stals, die zonder enige twijfel de bal in de linkerbenedenhoek joeg. Het was de prelude van een prachtige middag in de zon. De zonnebrandcrèmpjes gingen veelvudlig rond want het was lekker warm langs de lijn. Die 1-0 was een fijne start.

Volop kansen
Al snel bleek AFC '34 een stevige ploeg die makkelijk combineert. Ze creëerden ook volop kansen, daar lag het niet aan dat de blauwgelen uit Alkmaar het net niet wisten te vinden. DEM-keeper Danny Adrichem gooide in de eerste helft steevast zand in de AFC-machine door de vele inzetten te keren.  Dit mooie keeperswerk was er opnieuw direct na de start van de tweede helft toen Adrichem een hard ingeschoten bal vol op de rechterhandschoen pakte. Danny keepte een buitengewoon goede wedstrijd en zou zomaar man-van-de-wedstrijd kunnen worden. Maar er was nog iemand in de DEM-gelederen die aanspraak op deze titel maakte.

Boogbal
De tweede helft was verder volledig voor DEM. Robert Groot, die in de spits startte, probeerde in de 52e minuut tevergeefs keeper Joey Wiese met een boogbal te verschalken.  In de 60e minuut werd hij gewisseld voor Timo Wolters. En amper 9 minuten later was het keeper Adrichem die opnieuw een hoofdrol opeiste met een lange pass richting de voorhoede. AFC'34-verdediger Daan Hamaker en keeper Wiese dachten van elkaar dat ze de bal zouden wegpoeieren, met als gevolg dat Rik Stals zijn tweede goal kon maken via een simpele intikker. Kort daarna scoorde AFC alsnog, maar de goal werd door scheidsrechter Rampersad wegens duwen afgekeurd.  Daarmee was de spanning geweken en kon DEM via de 3-0 uitlopen naar de eindstand van 4-0. Enigzins vertekend wellicht, maar DEM kwam de overwinning zondermeer toe. Mooi feitje: de 23-jarige Lefteris Zantman maakte (wissel voor Gencer) zijn rentree bij DEM. Nadat Eric Klijn was gewisseld voor Nigel Daniels, was het nog even nagenieten in het oktoberzonnetje. De 4-0 verdient extra aandacht. Stals neemt de bal aan bij de zijkant buiten het strafschopgebied, draait weg van de tegenstander, ziet een gaatje en steekt de bal precies in de rechterwinkelhaak. Een staande ovatie was zijn deel. Stals schonk DEM-1 een hattrick met een extra kers erop en drie dikverdiende punten. Stals claimde met die goals terecht de eretitel man-van-de-wedstrijd.
De volgende wedstrijd is op 22 oktober tegen Assendelft (uit).