Scheidsrechter

Wassink, R.

Accommodatie

Onbekend

Of de duvel er mee speelt, zo laat het beeld zich aanzien van een opnieuw verliezend DEM-1 dat opnieuw een terechte voorsprong uit handen gaf. In de novemberstorm van zondagmiddag 29 november staat de nummer 2 van de ranglijst, Purmersteijn op het menu.

Met een pompen-of-verzuipen aanpak speelt de Beverwijkse ploeg gedurfd voetbal met vier middenvelders en twee spitsen (Stals en Pitstra). Frits Kramer en Eric Klijn doen niet mee want geblesseerd. De druk die op de nummer 2 van de ranglijst kan worden gezet is opvallend. Op het middenveld voeren de blauwwitten het hoogste woord. De ploeg van Purmersteijn-trainer Martin van Ophuizen kan de eerste twintig minuten maar moeizaam greep krijgen op het spel van de Beverwijkers. Een eerste gele kaart komt op conto van Barry Lagrand die volgens de zeer aanwezige scheidsrechter Wassink te lang voor een vrije bal blijft staan. Door die actie loopt Lagrand luttele minuten later bijna tegen een rode prent aan bij een stevige charge aan de zijlijn. Dit soort acties – hard, niet gemeen – kenmerken zo vaak het spel van de geblokte Wijker. Reden voor DEM-trainer Bakker om hem bij de thee te wisselen. Halverwege de eerste helft komt de grootste kans voor de voeten van Twan Verswijveren die op links inschiet maar de bal gepareerd ziet, ook de rebound is niet aan DEM besteed. Aan de andere kant tikt Mike van Vliet twee ingeschoten ballen fraai uit zijn doel. Het lijkt zomaar een stormachtige maar mooie middag te worden want DEM geeeft goed partij. Vlak voor rust krijgt Purmersteijn in de 40e minuut een grote kans die hard voorlangs wordt geknald.

Extatische reactie
Vlak na rust raakt DEM op een mooie voorsprong door en combinatie over rechts die via Roel Pitstra bij spits en aanvoerder Rik Stals belandde: 0-1. De ploeg raakte aan de zijlijn bijkans in extase, de hele bank veert op, spelers buitelen over elkaar heen. Is het dan toch mogelijk om met goed voetbal de punten uit Purmerend mee te nemen? Voor Rowdy Bakker zou dat een zoet moment zijn geweest; als zoon van de regio hier de punten – verdiend - wegkapen. Maar de wedstrijd lijkt direct te kantelen. In de 48e en 49e minuut koppen de witten van Purmersteijn ballen net naast de palen. Het wordt knijpen achterin, de tegenstand neemt met de minuut toe. Door het invallen van aanvaller Joost Lieder (de broer van Mart Lieder - Vitesse, RKC, FC Dordrecht en tegenwoordig FC Aarau) komt Purmersteijn dichter bij de gelijkmaker die kort daarna valt uit een voorzet van rechts met spits Daniël Schermer vrij achterin bij de tweede paal (1-1).

Zes gele kaarten
De organisatie lijkt zoek, DEM komt er nauwelijks meer uit. In de 65e minuut raakt Purmersteijn keihard het aluminium, het ultieme signaal voor de ploeg uit Beverwijk. Keeper Van Vliet plukt moeilijke ballen en redt daar waar mogelijk, Purmersteijn-spits Lieder mist twee dikke kansen op rij. En dan valt de beslissing uit een gemakkelijk gegeven strafschop - overtreding Verwijveren - door de man met de kaarten – hij trok er maar liefs zes! Schermer legt aan en scoort de 2-1. Kort daarvoor mocht een boze assistent-scheidsrechter Ron van Eerden al inrukken nadat referee Wassink een vlagsignaal voor een uitbal – een halve meter over de zijlijn, ook volgens Purmerenders - negeerde. Maar ook deze scheids heeft altijd gelijk en in deze wedstrijd was dat wederom niet anders.

Schijtende koe
DEM staat nu 12e van de 14 teams in de 1e klasse. En toch, als DEM aanstaande zondag weet te winnen van Woerden en VSV verliest van De Zouaven en Quick 1890 van Alphene Boys, dan kunnen onze blauwwitte helden kimmen naar de 9e plek. Hoe mooi zou dat zijn? Dan is er in de tweede seizoenshelft nog heel veel mogelijk. "Komt dat zien!", zou ik willen zeggen en leg een wedje op de Schijtende Koe. Wie weet wint u de 1000 of (8x) 100 euro.