Trainer Arvid Smit wil ook dit seizoen voor een prijs gaan: Je moet ergens voor spelen, alleen meedoen is niets voor mij

1 november 2018 12:15

Ton Limmen

De kop van dit interview laat geen onduidelijkheid zien, maar eerst even terug naar het begin van je carrière. Hoe is die begonnen en waar ben je geëindigd als actief voetballer?

Ik ben begonnen bij Reiger Boys in Heerhugowaard, daarna nog bij Kolping Boys voordat we naar Beverwijk verhuisden. Even bij ADO’20 gespeeld voordat ik naar DEM kwam. In de toenmalige E pupillen kwam ik te spelen met o.a. Eric Lina, Paul de Lange en Michael Limmen. Met de laatste 2 spelers zat ik ook op de lagere school vanaf groep 4 in De Anjelier. We waren altijd aan het sporten. We hadden toen een fantastisch team. Als 1e jaars C ging ik naar FC Haarlem. En als 1e jaars A ging ik naar Telstar. Waar ik 2 seizoenen in het eerste team heb gespeeld onder trainer Simon Kistemaker. Na 2 jaar Telstar ben ik naar PSV gegaan waar ik toen o.a. met Cocu, Kluivert, Van Bommel, Alex en keeper Gomes speelde en vooral trainde. Geweldig was dat, zo’n hoog niveau. Jammer genoeg heb ik nooit met ze gespeeld in competitie verband. Na een half seizoen ben ik 18 maanden uitgeleend aan De Graafschap. Dat was een fantastische ervaring. Daarna 1 jaar naar FC Groningen. Na Groningen weer 6 maanden terug naar PSV. Waar ik met de A selectie trainde maar helaas nooit het eerste team heb gehaald. Wel heb ik in de voorbereiding gespeeld tegen o.a. Manchester United op Old Trafford. Ik heb o.a. onder Guus Hiddink en Ronald Koeman getraind. Mooie ervaringen. Verder nog 1 ½ seizoen bij Willem 2. Daarna naar het Portugese Madeira waar ik 1 ½ seizoen speelde. Toen ik terugkeerde naar Nederland heb ik nog 1 jaar bij Volendam gespeeld en ik sloot af met 2 seizoenen Telstar. Daar sloot ik af bij de vereniging waar ik was begonnen. Mooi toch. En nu ben ik er assistent trainer naast Mike Snoei en met Anthony Correia.

Hoe is jou trainers loopbaan gegaan? Je bent begonnen als jeugdtrainer bij DEM.
Klopt. Het is eigenlijk net zo gegaan als dat ik speler was. Ik ben begonnen als voetballer bij DEM en nu ben ik hoofdtrainer bij onze club. Zoals ze dan zeggen “de cirkel is rond”. Tot nu toe dan uiteraard. Mijn trainerscarrière gaat hopelijk nog vele jaren door. Maar even terug naar de vraag. Ik ben begonnen bij de C1 in de 2e divisie. Dat heb ik 2 jaar gedaan waarvan 1 jaar met mijn huidige assistent Kevin Kalkman. Daarna de B1 met de huidige JO-19-1 trainer Michael van Lieren. Dat zijn 2 hele goeie trainers bij DEM, hoewel ze totaal verschillende persoonlijkheden zijn. Daarna als hoofdtrainer 3 jaar bij Wijk aan Zee waar we bijna promoveerden maar in een beslissingswedstrijd verloren na strafschoppen van Alcmaria Vitrix. Tijdens deze periode ben ik nog bij AZ geweest voor mijn TC1. Ik was daar toegevoegd bij de A1 waarin toen de huidige 1e elftal spelers speelden zoals Guus Til/ Thomas Ouwejan en Pantelis Hadzidiakos. Verder ook Teun Bijleveld die nu bij Jong AJAX speelt. Vervolgens 1 jaar bij FC Castricum waar we wel kampioen werden. Toen ik gevraagd werd om bij DEM te komen om training te geven heb ik Michael Obioha gevraagd om mee te komen. Michael en ik hebben daar absoluut geen spijt van gekregen. Na een paar gesprekken met o.a. Mario Grille heb ik getekend bij DEM.

Je hebt tot nu toe succes gehad. Vertel is over het afgelopen seizoen en het huidige seizoen tot nu toe?
Het vorig seizoen was natuurlijk geweldig als je dat kan afsluiten, via de nacompetitie, met promotie naar De Hoofdklasse. Wat een apotheose is dat geworden. We waren verreweg de beste ploeg in de nacompetitie maar de finale verloren we onterecht in Meppel tegen Alcides. Maar wat een happening was dat met zoveel supporters daar. Daarvoor wil ik via deze weg nog iedereen bedankt die daar aanwezig was. Via een achterdeur zijn we alsnog gepromoveerd in Vleuten. Wat een ontlading was dat toen. Zeker omdat Sebastiaan Dooyeweerd de winnende treffer maakte. Sebastiaan speelde in de competitie alleen de laatste 20 minuten en maakte de winnende goal. Prachtig toch! De ploeg straalde uit dat ze in ieder geval wilden promoveren. De combinatie in de selectie was uitstekend. Pitstra/Stals en Klijn zouden afscheid nemen van zondag1 en wilden op hun hoogtepunt stoppen op zondag.
Daarbij hebben we in de selectie een stel jonge spelers die er qua mentaliteit en kwaliteit ook alles uit wilden halen. En dat is gelukt. DEM was er ook wel aan toe om te promoveren.
Wat voor mij persoonlijk leuk is dat er nu spelers in de A selectie zitten die ik ook getraind heb in de jeugd. Zoals Daniel Man, Martijn Kuis en Brian Herraez.
Het seizoen tot nu toe gaat uitstekend. Het is en was toch wel een ontdekkingstocht in De Hoofdklasse. We kenden veel ploegen niet en je moet toch telkens weer afwachten hoe die teams spelen. Ondertussen hebben we een goed beeld van de competitiesterkte en daarom is de kop boven het artikel ook terecht. Ik wil echt gaan voor een prijs. Dat kunnen er natuurlijk 4 zijn als je het kampioenschap en 3 periodetitels ziet. We mogen ons gelukkig prijzen met een kwalitatief goeie selectie. Het is nu zo dat we zeker niet zwakker worden als er blessures en/of schorsingen zijn. Alleen moet je wel spelers tevreden houden die niet allemaal spelen. Ik praat dan ook veel met spelers en zal altijd ook duidelijk zijn waarom ik dingen doe. Spelers die op zondag niet spelen vertel ik dat dan ook op donderavond al. Zodat ze het niet op zondag te horen krijgen. Dat geeft dan een grote teleurstelling en nu niet. Ze weten het al. Ik denk dat ik sociaal maar ook hard ben. Maar iedereen krijgt een 2e kans van mij.

Onvermijdelijk komt het onderwerp contractverlenging eraan. Hoe sta je daarin?
Wij hebben het hier in het verleden ook al eens over gehad en mijn mening is nog steeds hetzelfde. Ik sta open voor verlenging van mijn contract maar het moet wel allemaal kloppen. Zowel bij DEM alsook bij Telstar. Ik wil graag promoveren naar de 3e Divisie. Bij DEM moeten we zorgen dat alles rondom DEM1 en DEM2 goed geregeld is. Ik ben tevreden met onze staf. Met Kevin Kalkman is het goed samenwerken, dat gaat steeds beter. Kevin moest wennen aan het senioren voetbal. Hij was zeer succesvol geweest bij de jeugd maar nu staat hij met volwassen spelers die anders benaderd moeten worden. Dat gaat dus prima. Verder moeten we Wybo Loos niet vergeten die alles prima regelt en de materialen zijn in goede handen van Paul van Bakel. Je kan het niet alleen.
Verder komt ook Telstar aan bod. Blijf ik daar, blijft trainer Mike Snoei en wil Telstar met mij door? Allemaal vragen die meespelen. Verder ben ik er nog niet uit of ik mijn trainers diploma wil halen om coach Betaald Voetbal te doen. Buiten het feit dat het een intensieve opleiding is hangt er ook een prijskaartje aan. Ongeveer € 22.000= Maar komend seizoen ga ik die zeker niet doen. Laten we nu dit seizoen maar presteren met DEM en kijken of we hogerop kunnen. Ik geloof daar in.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!